Minä Cheeta : omaelämäkerta, James Lever

Minä Cheeta

Omaelämäkerta

James Lever, Marja Helanen-Ahtola

Eläimet ja luonto, Viihde ja media
Suomi, 2009
WSOY5.00 €
Lähetetään 1-2 arkipäivässä.
Uusi
Muu
Ei
Ei
9510350192
9789510350195
343

Vuonna 1933 Liberian viidakosta Yhdysvaltoihin tuotu simpanssi Cheeta on Hollywoodin kulta-ajan viimeisiä elossa olevia tähtiä. Hän seikkaili Johnny Weissmullerin rinnalla Tarzan-filmeissä ja lunasti nopeasti tiensä katsojien sydämiin ilmeillään, äänellään ja notkeudellaan.

Jo aikalaiskriitikoiden mielestä Cheeta päihitti lahjoillaan useimmat vastanäyttelijänsä, mutta häikäisevä elokuvaura päättyi kiusallisen välikohtauksen jälkeen vuonna 1967. Eläkepäiviään Palm Springsissä viettävä taiteilija on sittemmin omistautunut maalausharrastukselleen. Nyt on muistelmien vuoro.

Omaelämäkerrasta hahmottuu tiettävästi maailman vanhimman simpanssin ainutlaatuinen näkökulma ihmisten maailmaan. Cheeta tunnustaa avomielisesti myös kamppailunsa kaikenlaisten paheiden kanssa. Hän on nähnyt pitkän uransa aikana paljon ja kertoo nyt kaiken – mitään häpeämättä ja peittelemättä.

Minä Cheeta on hauska ja viihdyttävä teos, jossa Hollywoodin hullunmyllyyn tempaistu simpanssi irvistää häijysti perinteisille muistelmille ja esittää piikikkäätkin huomionsa hurmaavalla tavalla. Luvassa on monia skandaalimaisia paljastuksia, mutta onneksi apinalle kaikki on sallittua!