Mannerheimin sodat, Robert Brantberg

Mannerheimin sodat

Robert Brantberg

Historia, Kaunokirjallisuus ja runot, Yhteiskunta ja politiikka
Suomi, 2014
Readme.fi10.00 €
Lähetetään 1-2 arkipäivässä.
Hyvä
Sidottu
Ei
Ei
9522207934
9789522207937
704

Takakannessa hintalappu

Mannerheimin sodat on palkitun kirjailija Robert Brantbergin 22. sotakirja. Tässä teoksessa hän vie lukijan Mannerheimin silmin 1900-luvun sotatapahtumien keskelle.

Nuoresta kapinallisesta Gustaf Mannerheimista kehkeytyi arvostettu ratsuväkikomentaja keisarillisen venäjän armeijassa. Hän sai upseerikoulutusta maineikkaassa Nikolain ratsuväkiopistossa Pietarissa, jonka jälkeen hän palveli Keisarin henkikaartin eliittiosastossa, chevalierkaartissa.

Kirja kertoo värikkäästi, miten vuonna 1904 syttynyt Japanin sota antoi vauhtia Mannerheimin urakehitykselle. Hän sai tulikasteen Mantšurian pakkasissa partiomatkalla vihollisen selustassa. Mannerheimin mukaan tunne luotisateessa oli epämiellyttävä, mutta ei aiheuttanut vakavaa järkytystä.

Maailmansotaan tsaarin seurueen kenraaliksi nimetty prikaatinkomentaja lähti Varsovasta. Mannerheimille myönnettiin arvostettu Pyhän Yrjön risti syksyllä 1914. Hän sai komentoonsa 4000 miehen ratsuväkidivisioonan, joka taisteli Karpaattien rinteillä menestyksellä Itävalta-Unkaria vastaan.

Helmikuun 1917 vallankumouksen jälkeen Mannerheim kieltäytyi vannomasta uskollisuudenvalaa uudelle hallitukselle. Tästä huolimatta hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi ja hän sai komentoonsa 40 000 miehen ratsuväkiarmeijakunnan. Mannerheim oli Venäjän armeijan huipulla. Syyskuussa hänet siirrettiin reserviin, koska ei sopeutunut vallitseviin oloihin.

Mannerheim palasi Suomeen, jossa syttyi sisällissota. Hänet nimitettiin valkoisten joukkojen ylipäälliköksi. Mannerheim riisui venäläiset miehitysjoukot aseista ja rakensi armeijan, joka kukisti bolsevikkien tukemat punaiset kevään 1918 taisteluissa.

Talvisodassa marsalkka Mannerheim johti menestyksellä Suomen taistelua ylivoimaista suurvaltaa vastaan. Jatkosotaan Suomi lähti Saksan rinnalla, muita vaihtoehtoja itsenäisyyden säilyttämiseksi ei ollut. Mannerheim hyökkäsi Pietarin porteille, Syvärille, Petroskoihin, Rukajärvelle ja kauas Vienan korpeen. Pietaria ja Muurmannin rataa hän ei kuitenkaan suostunut valtaamaan.

Tsaarin upseerin ja Suomen armeijan ylipäällikön viides sota, saksalaisten karkottaminen Pohjois-Suomesta, saattoi neljä vuosikymmentä kestäneen sotaurakan päätökseen.

Koko: 24,5cm korkea x 18,5cm leveä.