Professori, teatterineuvos Eino Salmelainen (1893–1975) oli moniin tulkintoihin houkuttava ihminen ja taiteilija. Ohjaajana rohkea kokeilija, etsijä, rajojen murtaja, kansainvälisten teatterivirtausten herkkävireinen oivaltaja ja sovittaja, vahvimmillaan suomalaisen ihmisen, kansallisen elämänlaadun tulkitsijana, kaskuissa ja anekdooteissa näyttelijöiden rääkkääjä, silti monille näyttämötaiteen kiintotähdille tukija, opastaja, ymmärtäjä.
Salmelaisen yli neljäkymmentävuotiseen teatteriuraan sisältyy olennainen osa suomalaisen teatteritaiteen historiaa. Kotimaisen näytelmäkirjallisuuden löytäjänä ja tukijana hänen vertaisensa on ollut vain Suomalaisen teatterin perustaja Kaarlo Bergbom. Kiitollisuuttaan neuvoista ja opastuksesta vakuuttelivat muun muassa Hella Wuolijoki, Mika Waltari, Kyllikki Mäntylä, Ensio Rislakki…
Teatterin lisäksi Salmelainen työskenteli lehtimiehenä ja kriitikkona, ohjasi partiolaisia ja nuorisoseuralaisia, kirjoitti sarjan muistelma- ja teatterikirjoja, satoja lehtiartikkeleita, keskusteli, väitteli…
Tässä kirjassa Salmelaisen monipuolista työtä ja ristiriitaista henkilöä tarkastellaan ensi kertaa kokonaisuudessaan muun muassa Salmelaisen laajan kirjeenvaihdon ja henkilöarkiston pohjalta.
Kuvaliitteitä.