Sukellusvene sumussa : neuvostoliittolaisen ydinsukellusveneen ja suomalaisen kauppalaivan salattu törmäys, Jaakko Varimaa

Sukellusvene sumussa

Neuvostoliittolaisen ydinsukellusveneen ja suomalaisen kauppalaivan salattu törmäys

Jaakko Varimaa

Teollisuus ja Infrastruktuuri, Kaunokirjallisuus ja runot
Suomi, 2007
Revontuli14.00 €
Lähetetään 1-2 arkipäivässä.
Uusi
Sidottu
Ei
Ei
9525170675
9789525170672
283

Suomalainen rahtialus m/s Finnclipper joutui pitkäperjantaina, huhtikuun 12. päivänä 1963, tahtomattaan sekaantumaan kylmän sodan selkkaukseen.

Reportaasi 6000 tonnin paperilastissa Yhdysvaltoihin matkalla olleen Finnclipperin ja neuvostoliittolaisen K-33 Hotel Class-ydinsukellusveneen - tunnusnumero 921 - välisestä haverista Tanskan salmissa Skagerrakissa perustuu kirjoittajan omiin kokemuksiin. Merikapteeni Jaakko Varimaa toimi kohtalokkaalla matkalla Finnclipperin toisenä perämiehenä. Hän on tarkistanut muistitietojaan ja täydentänyt asiatietoja vielä elossa olevien avainhenkilöiden haastatteluilla. Kirjassa kuvattujen asiakirjojen kopiot on tallennettu Merenkulkulaitoksen arkistoon.

Neuvostoliitto kielsi haverin jälkeen johdonmukaisesti, että heidän osapuolensa oli ydinsukellusvene, vaikka aluksen tunnusnumero voitiin selvästi havaita Finnclipperistä usean silminnäkijän todistamana. YYA-sopimuksen perusteella suomalaisia kiellettiin uutisoimasta törmäystä tiedotusvälineissä tai julkistamasta asiaa millään tavoin. Näin on myös tapahtunut tähän kirjaan asti.

Koko: 21,5cm korkea x 14,5cm leveä.