Uitto Antero, Geust Carl-Fredrik, Taistelu Suomenlahden ulkosaarista | Hinta: 26,00 €

Kuvaus:

Suursaari, Tytärsaari, Lavansaari ja Seiskari Suomenlahden itäosassa tuntuivat sata vuotta sitten lähes tavoittamattomilta. Kaupankäynti suuntautui pääosin Pietariin, Riikaan ja Tallinnaan. Venäjän vallankumous, Suomen sisällissota ja Tarton rauhan meriraja katkaisivat saarelaisille tärkeät kalastusvedet ja kauppayhteydet. 1920-luvun lopulla saaret alkoivat kehittyä suomalaisiksi matkakohteiksi ja elämä elpyä. Kahdenkymmenen vuoden ajan niillä elettiin rauhassa.

Kun talvisota alkoi, neuvostojoukkojen oli helppo vallata saaret, joilta suomalaiset olivat poistuneet. Neuvostoliitto menetti Suursaaren maaliskuussa 1942, mutta koko jatkosodan ajan se miehitti Lavansaarta. Sotavuosina taisteluja käytiin muun muassa Tytärsaaresta ja Somerista. Suomalaisten suurimittainen pommituslento Lavansaareen epäonnistui, mutta suomalaiset onnistuivat muun muassa upottamaan merkittävän tykkivene Krasnoje Zhamjan saaren luona.

Suursaaressa suomalaisten puolustus joutui varsinaiselle koetukselle vasta aselevon solmimisen jälkeen, kun saksalaisten hyökkäys torjuttiin syyskuussa 1944. Suursaaren sota oli tärkeä näyttö siitä, että Suomi pystyi taistelemaan saksalaisia vastaan ilman puna-armeijan puuttumista asiaan.

Taistelu Suomenlahden ulkosaarista esittelee Suomenlahden ulkosaarten vaiheita ajanjaksolla, joka ulottuu ajalta ennen itsenäisyyttä sisällissodan ja rauhan vuosien kautta talvi- ja jatkosotaan sekä välirauhaan saakka. Monet aikalaiskartat ja runsas kuvitus värittävät kertomusta.

Kustantaja: Docendo

Kieli: Suomi

Painovuosi: 2017

Painos: 2

Sivumäärä: 256 sivua

Sidonta: Sidottu, kuvakannet

Kuntoluokka: K5

ISBN: 9789522912855

Hinta: 26,00€

Lisää ostoskoriin

Avainsanat: ,
Kategoriat: Sotahistoria Uudet, Uudet