Kauranen Kaisa, Rahvas, kauppahuone, esivalta – Katovuodet pohjoisessa Suomessa 1830-luvulla | Hinta: 10,00 €

Kuvaus:

Koko: 17 cm leveä x 24,5 cm korkea.

Kaisa Kaurasen tutkimuksen näyttämönä ovat 1830-luvun huonosti tunnetut katovuodet pohjoisessa Suomessa. Teoksessa perehdytään Oulun läänin eri osissa virkakunnan ja rahvaan toimiiin poikkeusaikana sekä kaupankäynnin merkitykseen seudulla, jonne tervatalous oli leviämässä. Kauppias ja rahvas, maaherra ja ruohonjuuritason virkamiehet joutuivat poikkeusaikana tavallista tiiviimmin tekemisiin toistensa kanssa. Näitä vuorovaikutussuhteita analysoimalla avautuu monipuolinen kuva säätyajan loppuvaiheen yhteiskuntaan.

Tukalat ajat pakottivat myös valtahierarkian ylemmillä portailla olevat virkamiehet reagoimaan tilanteeseen. Kun katojen köydyttämiä suomalaisia alkoi ilmaantua Pietarin kaduille yleistä huomiota herättäen, myös keisari Nikolai I jouitui ottamaan kantaa hädänalaiste alueiden ongelmiin.

Työtä on innoittanut mikrohistoriallinen tutkimussuuntaus, jonka tavoitteiden mukaisesti esille nostetaan aeimmin vähäiselle huomiolle jääneitä kehityskulkuja ja kerrotaan tapahtumista, jotka ovat jääneet historiankirjoituksen katveeseen. Uneliaaksi luonnehdittu aikakausi herää eloon, ja menneisyyteen sijoitettu yhtenäiskulttuurioletus osoittautuu vähintäänkin yksipuoliseksi.

Kustantaja: SHS

Kieli: Suomi

Painovuosi: 1999

Painos: 1

Sivumäärä: 187 sivua

Sidonta: Nidottu, pehmeäkantinen

Kuntoluokka: K5

ISBN: 9517101155

Hinta: 10,00€

Lisää ostoskoriin

Avainsanat: ,
Kategoriat: Suomen historia Uudet, Uudet