Paronen Heikki, Onni Paronen, Lentomestari Utista | Hinta: 20,00 €

Kuvaus:

Lentomestari Onni Paronen syntyi 1918 Viipurissa, juuri itsenäistyneeseen Suomeen. Hän ehti saada sodan alla Ilmavoimien ohjaajakoulutuksen.
Talvisodan kiivaisiin taisteluihin Onni osallistui Fokker-, Gloster Gladiator- ja Fiat-hävittäjillä ja kävi kahdesti Ruotsissa noutamassa Suomen kipeästi tarvitsemia uusia koneita.

Jatkosotaan Paronen osallistui Aunuksen ja Kannaksen rintamilla pääosin Fiatilla, mutta lensi sotalentoja myös Brewsterilla ja Fokkerilla. Kun Suomi sai vuonna 1943 hankittua Saksasta laivueen verran tehokkaita Messerschmitt Bf 109 -hävittäjiä, niitä operoimaan perustettiin Lentolaivue 34. Paronen kutsuttiin tähän tarkoin valikoituun joukkoon. Hän osallistui Mersulla kiivaisiin Kotkan ja sen merialueen puolustustaisteluihin, oli turvaamassa pääkaupunkiseudun ilmatilaa ja mukana loppusodan lähes taukoamattomissa Kannaksen suurissa ilmataisteluissa. Hän kävi myös kuusi kertaa Saksassa noutamassa uusia koneita.

Paronen lensi 316 sotalentoa ja saavutti 12,5 vahvistettua ilmavoittoa. Messerschmitt-tunteja hänellä on eniten Suomessa.

Jäätyään reserviin Ilmavoimista Paronen lensi vesivoimayhtiö Pohjolan Voiman kahta konetta Lapin erikoisissa olosuhteissa vuoteen 1964 asti. Näillä lennoilla hän kuljetti muun muassa valtakunnan silmäätekeviä ja kiersi koko Suomen uraanin etsintälennoilla.

Lentämisen lopetettuaan Paronen jatkoi uraansa Pohjolan Voiman kuljetustoimiston päällikkönä vastaten lukuisten voimalaitostyömaiden vaativista erikoiskuljetuksista ja runsaasta kuljetuskalustosta sekä sen operoinnista.

Koko: 25,5cm korkea x 21,5cm leveä.

Kustantaja: Apali

Kieli: Suomi

Painovuosi: 2009

Painos: 1

Sivumäärä: 192 sivua

Sidonta: Sidottu, kuvakannet

Kuntoluokka: K5

ISBN: 9789525026849

Hinta: 20,00€

Lisää ostoskoriin

Avainsanat: ,
Kategoriat: Ilmailu Uudet, Uudet